Banka Kredi Notu

Bankaya dava açmak kredi notunuzu etkiler mi?

Bankalar her yıl kârlılık rakamlarını arttırmaktadır. Yıldan yıla artan kâr rakamları incelendiğinde, eskiden faiz oranlarından büyük rakamlar kazanan bankaların artık faizden değil ; almış oldukları masraf ve komisyon kalemlerinden kazandığı görülmektedir. Masraf ve komisyon kalemlerinin en başında kredi kartı aidatları, ipotek fek masrafları, bireysel kredi dosya masrafları, sigorta bedelleri ve ilâve alınan diğer komisyon kalemleri gelmektedir.

Özellikle Tüketici Hakem Heyetlerine yapılan başvurular sonrasında bu masraflar geri alınmaya başlandı. Hal böyle olunca “bankaya dava açarsam kredi notum düşer mi?” veya “bankaya dava açsam kredi notum etkilenir mi?” soruları kafalara takılmaya başladı.

Findeks sitesi üzerinden kredi notunuzu öğrenmek mümkündür. Öğrendiğiniz kredi notu yapacağınız düzenli ödeme, kredi başvuru adedi, risk/limit boşluğunuz veya doluluğunuz gibi bir çok etkenden dolayı düşmekte veya artmaktadır.

Bankalar aleyhine açacağınız davalardan hiçbir şekilde kredi notunuz etkilenmez. Ne olumlu bir şekilde artacaktır ne de olumsuz bir şekilde düşecektir.

Günümüzde KKB notlarının %100 güvenirlilikle işlemediğini görüyoruz. Çünkü sistemsel bir takım nedenlerden dolayı yanlış bildirimler söz konusu olabiliyor. Örneğin müşterinin hesabında para varken, sadece yanlış ek numarasında olmasından dolayı tahsil edilemeyen bir kredi veya aynı müşterinin başka bir ek numarasında para olmasına rağmen ödenmeyen çekler olabiliyor. Sistem çekin yazıldığı anı veya kredinin tahsil edilmediği bilgisini otomatik olarak paylaşıyor. Banka çalışanı bu durumu manuel olarak ilgili birimlere bildirmesi gerekiyor. Bankanın ilgili birimi KKB bürosuna bu durumun banka kaynaklı bir hata olduğunu bildirdikten sonra kkb notu veya risk notunuz güncelleniyor. Bu gibi yanlış durumların önüne geçebilmek adına açacağınız banka davaları kkb notunu etkilemeyecektir.

Bankaya davayı ister Tüketici Hakem Heyetleri ile isterseniz bir avukat aracılığı ile açabilirsiniz. Sürecin lehinize sonuçlanması halinde lehinize çıkan kararın bir örneği ilgili bankanın Genel Müdürlüğü’ne gidecek ve iade süreciniz başlayacaktır. Banka size itiraz ettiğiniz ödemeyi yaptıktan sonra karşı dava açıp, ödediği bu rakamları faizi ile birlikte geri alma şansı vardır. Ama bu süreçte banka kredi notunuzla ilgili hiçbir ilişki bulunmamaktadır.

Bazı bankaların bu iadeleri yaptıktan sonra müşteri numaranıza bir etiket tanımladığını ve o saatten sonra bu ve buna benzer masraf/komisyonları bir daha almadığı bilinmektedir.

Banka Notu

2007'den bu yana Bankacılık yapıyorum. Gişe Asistanlığı, Ticari MHT (müşteri hizmet temsilcisi), Tarım Bankacılığı Portföy Yöneticiliği, Kobi Portföy Yöneticisi, Nakit Yönetimi Bölge Satış Temsilciliği ve OBİ Bankacılığı Bölge Satış Yönetmenliği ünvanlarında çalıştım. 2017 yılından bu yana Şube Müdürlüğü yapıyorum. Her pozisyonda çalışmanın, şubeyi ve Bölge Müdürlüğü'nden bakmanın kattığı değerle #KrediNotu, #BankaNotu, #Bankacılık, #Kredi ve #KrediKartı gibi bankacılığın ana ürünleri yanında her şeye değinmeye çalışıyor, sorulan sorulara çözüm(ler) üretiyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu