Banka Personel alımları nasıl oluyor
36

Türkiye’deki 200.000 kişi üzerinde bankacının çalıştığını biliyor musunuz? Özellikle 2015 ve 2016 yıllarında da birçok banka güvenlik memuru, banko asistanı, gişe elemanı, servis görevlisi, portföy yöneticisi, iç kontrolör ve/veya birçok ünvana personel alımı gerçekleştirecek.

Bankalar personellerini 3 şekilde işe alırlar. Genel olarak çalıştıkları bir kariyer sitesini kullandıkları gibi kendi insan kaynakları ağı ile de personel istihdam etmektedirler. Örneğin Garanti Bankası iş alımlarında kariyer.net, yenibiris.com, secretcv.com sitesini kullandığı gibi Denizbank http://www.denizbank.com/ik/adresi üzerinden personel alımları için özgeçmiş (CV) toplamaktadır. Diğer bir yöntem ise genelde deneyimli personellerin iş alımında kullanılan elden

özgeçmiş (cv) verme yöntemidir. Bu süreçte bankacının geçmiş yıl deneyimi, müşteri havuzu, piyasa bilgisi, sektör deneyimi/bilgisi gibi birçok faktör dikkate alınır ve şube müdürü/bölge müdürü birebir görüşmesinden sonra insan kaynakları ile sonuçlandırılmaya çalışılır.

Diğer tarafta kişiler banka personeli olmak için havuza bir özgeçmiş bırakıldıktan sonra, bankanın bu pozisyona ihtiyaç duymasından sonra kendileriyle irtibat kurulmasını bekler. Aynı nitelikte veya nitelikleri birbirine yakın olan kişiler ilk önce yazılı bir sınavdan geçer ve akabinde bankadan başka bir bankaya değişen insan kaynakları sürecine dahil olurlar.

Örneğin gişe elemanları alınırken temel matematiğe dayalı, pratik ve analitik zekasını ölçmeye yarayan sorular sorulurken, portföy yöneticileri için daha zorlayıcı sorular gelebilmektedir. Bu yazılı sınav sonrasında gişe elemanları insan kaynakları tarafından direkt birebir mülakata alınıp “neden bankacılık?” “bu meslekteki kariyer beklentilerin neler?” gibi soruları yanıtlarken portföy yöneticilerini önce bir grup mülakatı, sonrasında daha zorlayıcı bir birebir mülakat bekleyebilmektedir.

Diğer mesleklere göre bankacılık maaşları kıyaslandığında birçok sektöre göre iyi kazancı olduğu bilinmektedir. Ancak büyük bankaların, özellikle pazarlama tarafında çalışan personellere satış baskısı yaptığı ve buradaki pazarın gittikçe agresif olduğunu bilmenin faydası vardır.

Günümüzün popüler mesleklerine ve geleceğin popüler mesleklerine baktığımızda Bankacılık mesleği tam olarak nerede duracak bilmiyoruz. Dijitalleşen dünya, genç nüfusun fazla olması, Avrupa’da insansız çalışan birçok banka şubesinin olması ve ülkemizde de birkaç büyük bankanın bunu pilot olarak denemesi iştah kaçırmıyor değil. Bankacı işten atıldığında ne iş yapar tarafında da onlarca meslek yazmamız zor. Ama ne olursa olsun işinizi seviyorsanız, kendinizi geliştirmişseniz, birçok kurumun finans tarafını yöneten veya yönetim kadrolarında olmanız içten bile değil..

HANGİ BANKA HANGİ POZİSYONA KAÇ PERSONEL ALACAK?

2015 personel alacak bankalar ve ilanları şunlardır :

Akbank Personel Alımı ve İş Başvurusu İlanı
İş Bankası Personel Alımı ve İş Başvurusu Formu 2015 İlanı
Garanti Bankası Personel Alımı ve İş Başvurusu Formu 2015
Finansbank Personel Alımı ve İş Başvurusu Formu 2015
Halkbank Lise ve Lisans Mezunu Memur ve Personel Alımı
Yapı Kredi Bankası Eleman Alımı İlanları
İNG BANK Personel Alımı İlanları
Odeabank Sınavsız Personel Alımı
TEB Lise Mezunu Memur Alımı
Ziraat Bankası Katılım Bankası ( Yeni ) Personel Alımı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Yorumlar (36)

  1. Merhaba.
    Şekerbank tarım bankacılığı alanında şube müdürü ile yapacağım iş görüşmesine gideceğim. İş tanımı, banka ve maaş hakkında bilgi alabilir miyim?

    • 16 Temmuz 2017

      Eda Hanım,

      Şekerbank tarım bankacılığı şube müdürü diye bir pozisyon konusunda maalesef bilgim yok. Şube müdürlüğü değil Bölge yöneticiliği, bölge satış müdürlüğü ve/veya bölge yönetmenliği gibi bi’şey olmasın?

  2. Merhaba ,
    Yapı Kredi İl Merkez Müdürü İşe Alım Sürecinde Nasıl Etkin Bir Rol Oynar ?
    İnsiyatif Kullanıp Personel Alımı Yapabilir Mi ?
    İlginiz İçin Şimdiden Teşekkür Ederim .

    • 5 Kasım 2017

      Furkan Bey,

      Özel bankalar personel alımında bu tip referanslar önem teşkil edecektir.
      Ancak insan kaynakları etkisinin önemli olduğunu, kişinin yapacağı bireysel görüşmedeki performansı, ilk tanışma anı, yansıttığı enerji de bir o kadar önemlidir.

  3. Merhaba ben universite ögrencisiyim spk sinavlari bankaya girisimizde yardimci olurmu spk belgesinden sonra banka icin ayrica sinava girmek mi gerekiyor

    • Esra Hanım,

      Özellike SPK Belgesi Bankacılığın yeni dünyasında aranan en önemli sertifikalardan birisi oldu.
      Almanızın faydası olur. Sizi birçok rakibinizin önüne geçirecektir.

  4. Ben işletme bölümünden mezun oldum ve banka da çalışmak istiyorum ne yapmam gerekiyor bilgi verebilir misiniz ?

    • 19 Temmuz 2018

      Ayşegül Hanım,

      İİBF mezunlarının direkt adreslerinden birisi gibi görünüyor bankacılık.
      Banka personeli olmak için ne yapmalı sorusunu aslında yazımız boyunca cevapladık. Tekrar edecek olursak her Banka mutlaka kariyer siteleri ile aktif çalışır. Onun için büyük kariyer sitelerindeki eleman ilanlarını takip edin. Akabinde ilgili Bankaların kendi kariyer sayfaları mevcuttur. Bunları web sitelerine girerek bulabilirsiniz. Buralardaki cv havuzlarına bilgilerinizi bırakın. İyi bir cv hazırlayın. Nasıl cv hazırlanır konusunda birçok düzgün site var. Buradan kaynak edinebilirsiniz. Bunları da bulunduğunuz şehrin şube müdürlerine elden bırakabilirsiniz.

  5. Merhaba,ben bu sene iktisat mezunu olcam.gnom 2.60 kpss den pek umudum yok herhangi bir bankada işe başlamak istiyorum. Ne yapmam gerekir hangi bankalarda iş bulabilirim yardımcı olur musunuz

    • 23 Eylül 2018

      Mustafa Bey,

      Bankacı olmak için her Bankanın insan kaynakları sayfasını ve buralardaki başvuru adımlarını sıkı takip etmek gerekir. Yine her Banka birçok cv şirketiyle de anlaşmalıdır. Örneğin kariyer.net, secretcv.com, yenibiris.com gibi.. Buralardaki başvuruları da takip edebilirsiniz. En çok kullanılan yöntemler de Bölgenizde veya yaşadığınız yerde bir Banka yöneticisi tanıyor musunuz? Tanımasanız bile kaliteli bir cv hazırlayarak kendilerine iletebilirsiniz. Emin olun.. Her zaman işe yarar.

  6. Ben halkla iliskiler mezunuyum bakkalarda calismak istiyorum ne yapmaliyim

    • 28 Eylül 2018

      Fatma Hanım,

      Bankacı olmak için ne yapmalıyım sorusunu aslında iyi yanıtladığımızı düşündüğüm bir yazıydı. 2019 bankacı olmak ve 2019 bankacı olmak istiyorum diyen herkes için şunu söyleyebilirim. Bankaların üniversite bölüm tercihleri elbette var ama %100 şu mezunuysan seni istihdam edemem gibi bir davranış modelleri yok. Halkla ilişkiler mezunu bankacı olabilir. Yapmanız gereken iki şey var. Birincisi ilgili bankaların kendi web siteleri üzerindeki insan kaynakları tarafına başvuruda bulunmak. İkincisi ülkenin önemli cv sitelerindeki başvuru ilanlarını takip etmek.

  7. 19 Ekim 2018

    Merhaba,ben Türk Dili ve Edebiyatı bölümü mezunuyum.Aynı zamanda açıköğretim önlisans adalet bölümünü okuyorum ama Bankacı olmak istiyorum. Bana yardımcı olursanız çok sevinirim:)

    • 20 Ekim 2018

      Deniz Hanım,

      Çalışma hayatım boyunca çok değişik üniversite bölümlerini bitirip Bankacı olan veya Bankacı adayı olan kişi tanıdım. Tabi ki bankaların insan kaynakları alım yaptıklarında ilgili üniversitelerin iibf mezunlarını veya alım yapacağı birimin niteliğine göre bir bölüm tercih ediyorlar. Ancak kişinin işe alım süreçlerinde, mülakatında vs. gösterilecen performans bırakılan izlenim her şeyi çöpe atmalarına neden olabiliyor.

      Bunun için tabi ki olabilirsiniz..

  8. 8 Kasım 2018

    merhaba ben de bankacı olmak istiyorum. subede yetkili de olabilirim .gişe asistanı olarak başlayıp ta ilerleyebilirim. tek istediğim şubede başlamak .Ama bir çok bankanın sınavına girdim ve her ilan telefon bankacılığına yönelikti.1-2 sene sonra belli olmamakla birlikte subeye gecebiliyormuşuz .Bana ne önerirsiniz? Telefon Bankacılığı,kredi tahsilat yetkilisi olarak başlamalı mıyım ?

    • 12 Kasım 2018

      Gözde Hanım,

      Bankalar gişe alımı sınavlarını eskisi gibi açmıyor. Birçok bankanın insan kaynakları politikası özellikle saha deneyimi olan personellerin daha sonra şubeye alınmaları yönünde oluyor. Buralarda başlayıp performans sergileyerek istediğiniz pozisyona gelebilirsiniz. Birçok örneğinin olduğunu biliyorum.

      • Merhabalar bankalarda çay ve temizlik elemanı olarak tam süreli calismak istiyorum bunun için nerelere başvurmam gerek yada bu olanlardan nasıl haberdar olabilirim ne yapmam gerek bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz

        • 6 Mart 2019

          Halide Hanım,

          Bankaların çay/servis eleman alımı bankadan bankaya değişkenlik gösterir.
          Örneğin Denizbank şubelerinde çay/servis elemanları Bankanın kendi bünyesinde gerçekleştirilirken, Garanti Bankası’nda taşeron bir firma üzerinden yapılmaktadır. Taşeron firma üzerinden alım yapılıyorsa bu firma üzerinden iş başvurusu yapmanız gerekir. Ancak Bankanın kendi personeli olacaksanız direkt şube müdürleriyle irtibata geçmenizin faydası var.
          Aslında her iki durumda da şube müdürünün onayının alınmadığı bir durum yok. Gidip, bizzat başvuru yapabilirsiniz.

  9. Merhabalar ben iibf de iktisat bölümünü okuyorum.okulum iki yıl uzadı bu yılın yaz döneminde ise okulum bitmiş olacak.bir banka bünyesinde çalışmak ve orada işin kendisini tecrübe etmek istiyorum.fakat bazı endişelerim var.okulumun geç bitmiş olması karşıma engel olarak Çıkar mı?ayrıca tüm bankalar deneyimli eleman arıyor ve bunun yanında iyi derecede ıngilizce istiyorlar.bir bankaya başvuru yaparken hangi kriterleri değerlendirmeliyim.çünkü baktığım zaman hem tecrübe hemde bilgi konusunda alt yapı yetersizliğim var.kafam çok karışık bu sebeplerden dolayı.umarım size kendimi doğru izah etmişimdir.yardımcı olmanızı isterim bana da.

    • 7 Mart 2019

      Meltem Hanım,

      Bankaların hangi pozisyonları için bunları soruyorsunuz?
      Çünkü ingilizce yeterliliği, tecrübeli eleman gibi pozisyonlar ya Bankaların müfettiş/iç kontrol veya genel müdürlükteki mt kadroları için istenir ya da belirli bir büyüklüğü olan ve sadece tecrübeli kişilerin yönetebileceğini düşündükleri portföy yöneticileri için..

      Öncelikli olan yeni mezun kişiler bankaların hangi pozisyonlarında çalışabilir sorusunu yanıtlamak gerekir. Günümüzde işsizliğin çok yüksek olduğunu ve verimlilik adı altında bir takım personel maliyet çalışmaları da yapıldığı düşünüldüğünde Bankalar çalışanları için dışarıdan eleman almak yerine kendi iç kariyer/terfi olanaklarını arttırdığını görüyoruz. Bunun için direkt satış, gişe pozisyonları şu an alımı daha çok olan pozisyonlar.

      Eğer kişiliğinize de uyuyor, yapabileceğinizi düşünüyorsanız bu pozisyonlar değerlendirilebilir.

  10. 27 Ocak 2020

    Ben lise son sınıfta bankada staj gördüm ve bankacılık ve sigortacılık okuyorum gördüğüm staj bana iş bulmamda kolaylık sagliyackmı

    • 15 Mart 2020

      İhsan Bey,

      Banka stajyeri olarak çalışmak çoğu zaman avantaj sağlayabilir.
      Özellikle staj yaptığınız Bankada bu süreyi olumlu değerlendirmenizi tavsiye ederim.
      Burada kuracağınız ikili ilişkiler, yaptığınız işler ve bu işlerin sonucunda aldığınız geri bildirimler okulunuz bitince tercih sebebi olmanıza neden olabilir.

  11. Bankacılık ve sigortacılık önlisans öğrencisiyim fakat okuldan sonra ne yapacağım konusunda bi fikrim yok işe nasıl alım yapılır ben nasıl başvuru yapacağım gibi ve yardımcı olur musunuz

    • 20 Ekim 2020

      Emine Hanım,

      Özellikle günümüzde bu bölüm çok fazla mezun vermeye başladı.
      Tavsiyemiz sadece okul dönemindeki yetindiklerinizle kalmamanız. Özellikle BES, SEGEM, SPK gibi sertifikaları almanız ve bu yönde de kendinize yatırım yapmanızı tavsiye ediyorum. Okul sıralarında bunları almak çok daha kolay olabiliyor. Sertifikalar ve okul sonrasında herhangi bir Bankada kariyer yolu daha kolay olacaktır.

  12. Merhabalar şu an ekonometri son sınıf öğrencisiyim ve özel bir bankanın genel müdürü ile akrabalığımız var iş konusunda yardımcı olabileceğini söyledi fakat şöyle bişey var ben kendi memleketimde çalışmak istiyorum özel bankaların atama veya önce doğu ne bileyim başka il de çalışma gibi durumları var mıdır bilmediğim için soruyorum.Ben kendi memleketimde kalmak istiyorum.bu mümkün mü yoksa hangi ilde neresi boş ise oraya mı gitmem gerekiyor.tesekkur ederim şimdiden

    • 28 Ekim 2020

      Hatice Hanım,

      Genel Müdüründen bahsediyorsunuz :) Hafif tebessüm ediyorum kusura bakmayın. Ancak bir bankanın genel müdürü için çok küçük bir istek bu.

  13. bankacı olmak istiyorum ama matematiğim pek iyi değil yapabilir miyim zorlanır mıyım acaba

    • 7 Nisan 2021

      Gülşen Hanım,

      Bankacılık çok keyifli bir meslektir. Her ne kadar rakamlar işin olmazsa olmazı gibi görülse de sizin tuhaf bir matematik bilgisi gerektirmez. Çok ilgisiz alanlardan mezun olan çok başarılı Bankacılar mevcuttur.

  14. 4 yıllık üniversiteden mezun olduktan sonra iş bulabilir miyim ?

    • 7 Nisan 2021

      Gülşen Hanım,

      Bankacılık için tek yeter şart 4 yıllık bir üniversiteden mezun olmak değildir elbette. Takdir edersiniz ki binlerce fakülte mezunu olup, işsiz olan gencimiz var. İşsizliğinin tek nedeni Bankacılık mesleğini beğenmiyor olması olamaz. İlgili Bankalar kariyer, yenibiris, secretcv gibi aracı kuruluşlar veya direkt kendi web sitelerinden iş ilanı çıkarlar. Çoğunlukla genel yetenek sınavı yaparlar. Bu aşamaları geçtikten sonra iş kabulleri gerçekleşir. Ancak bahsettiğiniz gibi üniversite mezunu olmak bu sınavlara dahil olmanın bir parçasıdır.

  15. Merhabalar ben önlisans bankacılık ve sigortacılık son sınıf öğrencisiyim ve staj göreceğim.Ayrıca şu an aöften 2 yıllık , Dış ticaret ile Menkul kıymetler ve sermaye piyasası olmak üzere 2 bölüm daha okumaktayım.Özel bir kurumdan insan kaynakları yönetimi eğitimi sertifikası da aldım.Fakat baktığımda bankacılıkta istenilen iş pozisyonuna gelebilmek için 4 yılık bölümleri bitirmek ve ayrıca tecrübe edimek gerekiyor.Benim şu an ki durumumla alakalı nasıl bir yol izlemeliyim.Belirsizlik içerisindeyim ve şu an nasıl ilerlemem gerektiği konusunda bilgi edinmek istiyorum.Bana yardımcı olabilir misiniz lütfen…

    • 7 Nisan 2021

      Zehra Hanım,

      Bankacılık yapabilmek için %100 dört yıllık bir fakülte mezunu olmak gerekmiyor.
      Çok ilgisiz bölümlerden mezun olan birçok yüksekokul mezunu mevcut. Hala İK şartları içinde böyle bir madde yok.
      Ayrıca yakın bir tarihe kadar bazı bankaların lise mezunlarına bankacı olabilme fırsatı verdiğini biliyorduk.
      Ancak aldığım güncel bilgiler içinde artık yüksekokul şartı arandığı var.

      Şahsınız özelinde ihtisasınızın bir sonucu olarak Bankacılık değerlendirilebilir. Her meslekte olduğu gibi Bankacılığı da severek yaptığınız sürece büyük keyif alacaksınız. Ancak “bankacı nedir? ne iş yapar? bankacı olmanın gerçek hayattaki karşılığı nedir?” gibi birçok sorunun cevabını almadan, bir Bankacı arkadaşla konuşmadan karar vermeyin derim. Hatta mümkünse birçok arkadaşla konuşun ve sağlamasını yapın.

  16. merhabalar, ben bu sene iktisat bölümünden mezun olacağım. bankacılık alanında çalışmak istiyorum bunun için şansımı artıracak bir kaç fikre ihtiyacım var dil bilmek dışında. mesela spk belgesi almak kpss ye girip iyi puan almış olmak bilgisyar kursları vs gibi ek olarak ne yapmamı önerirsiniz?

    • 21 Ekim 2021

      Pınar Hanım,

      Bankacı olmak ve bankacı nasıl olunur sorularından sonra aslında sizlerin sorduğu gibi en çok sorulan sorulardan biri de ilgili fakülteleri bitirdikten sonra aynı işi isteyen yüzlerce adayın önüne nasıl geçmeniz gerektiği.

      Bankacı olmak için hangi lisanslara sahip olmak gerekir sorusundan başlayalım. Özellikle üniversite dönemlerinde daha rahat tamamlayabileceğiniz bu lisanslamalar kesinlikle CV’nize önemli dokunuşlar yapacaktır. Bunun için SPK’nın temel düzey 1 lisanslamasını, SEGEM ve BES lisanslarını takip etmenizi/almanızı öneriyorum.

      Bankacılıkta en çok kullanılan programlardan biri de Office uygulamaları. Özellikle orta düzey Excel bilgisi, basit düzeyde Word, Power Point bilgileri de işinize oldukça yarayacaktır.

  17. 7 Nisan 2022

    merhaba. kendim yabancıyım türkiyede aile ikametim var. türkiye üniversitesinde bankacılık ve finans bölümünden mezunum ve her hangi bir bankaya işe girmek istiyorum. yabanca olmama rağmen bu mümkünmüdür. teşekkürler.

    • 21 Nisan 2022

      Merhaba Anna,

      Tabi ki mümkün.
      Hatta yabancı olman ve varsa yabancı dil hakimiyetin önemli bir farklılık da sağlayabilir.
      Çalıştığım kurumda özellikle Translator olarak çalışan yabancı uyruklu arkadaşlarım vardı.
      Yine benzer şekilde bankaların muhabir işlemleri, hazine bölümleri şubelere nazaran bu anlamda daha çok çalışabileceğin kadrolar arasında yer alabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.