100.000 TL’ye En Çok Faiz Getiren En İyi 10 Banka
0

Tasarrufunuzu bankalar kanalıyla değerlendirmenin birçok alternatifi var. Ülkemizde en çok kullanılan tasarruf yöntemlerinden birisi de vadeli mevduat hesabı. Hatta kullanımı o kadar fazla ki ülkemizde dünyada eşi benzeri olmayan alternatif vadeli mevduat hesapları üretildi. Kimi bankada ismi ING turuncu hesap, kimisinde kiraz hesap, kimisi en-para mevduat, kimisi şubesiz mevduat, kimisinde de deniz hesap.. Bugün her birinin ne olduğunu anlatmaktan daha çok vadeli mevduat hesabı nasıl açılır, 100.000 tl nin aylık faizi ne kadar, 50 bin liranın aylık faizi ya da 500.000 tl aylık faiz getirisi ne olur gibi soruları cevaplamanın temel mantığından bahsedeceğim.

İnternet üzerinden araştırma yaptığımda birçok kirli bilginin olduğunu görüyorum. Hatta google üzerine 100.000 tl nin aylık faizi ne kadar yazarsam birçok alternatif de yanlış sonuçların olduğunu görmek mümkün.

100-000-tl-ne-kadar-faiz-alirim
Faiz oranları sürekli değiştiğinden yıllar önce yazılan bir yazının temelinde alınan faiz oranı sizi yanlış cevaba götürecektir.

Bankaların mevduat faiz oranları sabit değildir. Yıl içinde kredi ihtiyaçları, toplamak istedikleri mevduat büyüklüğü, piyasadaki pazar payı, yıl içindeki hedefleri gibi birçok önemli karar neticesinde mevduat faiz oranları değişmektedir. Dolayısı ile internet üzerinden arama yaparak sonuç almak istediğinizde bulduğunuz sonuç (muhtemelen) doğruyu yansıtmayacaktır. Çünkü bankanın internet şubesine veya kendi şubesine gitmeden alabileceğiniz maksimum faizi öğrenmek mümkün olmayabilir.

Tasarruf sahipleri genelde güvendiği bankalardan fiyat alırlar. Ayrıca yüksek faiz veren bankalar arasında gezerek, müşteri temsilcilerinle pazarlık yaparak da fazla faiz nasıl alırım cevabını arayanların sayısı az değildir.

# Mevduat Faizi Nasıl Hesaplanır

Genelde mevduatlar 32 gün bağlanır. Nedeni hafta sonuna denk gelmemesi, kişinin Cumartesi veya Pazar günü dönüşlerinden kaybının olmasını engellenmesi adınadır. Eğer siz de vadeli hesap açtıracaksanız vade dönüşünün hafta sonu olmamasına dikkat etmelisiniz.

TL mevduat yatıracaksanız elde ettiğiniz faiz kazancından %15 stopaj geliri düşülmektedir. Hesabı basit olarak şu şekilde yapabilirsiniz.

Net Faiz = (Ana Para * Gün * Faiz Oranı * 0.85) / 36500

Burada 0.85 rakamı stopajdan arınmış net faizi bulmak amaçlı kullanılmaktadır. Bugünlerde mevduat faiz oranı 14%’tür. 32 günlük mevduat hesaplandığında şu sonucu bulabiliriz.

Net Faiz = (100.000 TL * 32 * 14 * 0.85)  / 36500 formülüyle 1.043 TL bulunmaktadır. Bu formülün sonucunda 100.000 tl, 32 günlük vadeli hesap açıldığında aylık 1.043 tl net faiz geliri getirir diyebiliriz.

100.000 TL’ye En Çok Faiz Getiren En İyi 10 Banka

Yazımızın başında da olduğu gibi bu bankaları şunlardır diye sıralamak yanlış olur. Çünkü gün itibariyle değişkenlik gösterir. Bazı bankaların hoşgeldin faizi kampayaları vardır. Bu tip kampanyaların devamlı olmadığını, alacağınız faiz oranının bir ya da bir-iki ay sonra dip yapacağını bilmeniz gerekmektedir.

Diğer taraftan bankaların bilanço büyüklüğü, piyasadaki pazar payları göz önüne alındığında yüksek faiz veren 10 banka sıralaması büyük bir değişkenlik göstermez. Bu bankaları sıralamam gerekirse şöyle diyebiliriz.

  • Denizbank deniz hesap – Denizbank vadeli mevduat faiz oranı
  • ING Bank e-turuncu hesap
  • FibaBanka kiraz hesap
  • Odeabank oksijen hesap
  • EnPara.com mevduat
  • Garanti Bankası e-vadeli hesap
  • İş Bankası şubesiz vadeli hesap
  • HSBC e-vadeli hesap
  • Akbank direkt serbest hesap

Güncel faiz oranlarını ilgili bankaların web sitelerine girerek karşılaştırma yapabileceğiniz gibi aslında banka şubelerine gidip yatırımını düşündüğünüz tutarı söyleyerek fiyat almanız en doğru davranış olacaktır diyebiliriz. Tasarrufunu yapacağınız tutar çok yüksek değilse (+100.000 TL) binde 5’lik farkların (%13 ile 13.5 gibi) ciddi faiz farkları yapmayacağını hatırlatırım.

 

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.